Baranyi Ferenc és Kaiser László költők előadása

Vendégünk volt Baranyi Ferenc Kossuth-díjas költő és Kaiser László író, költő, dramaturg

 

2018. október 12-én délután Gyóni Ilona és Gyóni Borbála szervező munkájának köszönhetően az Arany János Társaság vendége volt Baranyi Ferenc Kossuth-díjas költő, Kaiser László író, költő, dramaturg, a Hongarovox kiadó igazgatója, valamint elkísérte őket jó barátjuk, Hansel Béla előadóművész. Gyóni Ilona köszöntője után a tavalyi országos Arany János - emlékverseny győztes csapatának két diákja, az Arany János Református Gimnázium tanulói: Cselóczki Viola és György-Nagy Zsuzsanna egy-egy produkcióját láthatta a közönség. Viola a Toldi előhangját adta elő, melyet Szarka Gyula zenésített meg, Zsuzsanna pedig a meghívott vendégek költeményeiből mutatott be néhányat. Ezt követően Szigeti Márta nyugalmazott főiskolai tanár, társaságunk alelnöke beszélgetett a vendégekkel.

Baranyi Ferenc munkáját 1962-es első versének megjelenése óta 12 kitüntetéssel ismerték el, köztük a Kossuth-díj mellett az olasz állam irodalmi díjjal. Elmondta, hogy az első kötete megjelenésekor Kunhegyesen egy tanítónő elmondta, hogy neki erkölcsi tartást adtak a versei és azokkal a szívében vívja meg a mindennapi csatáit. Ez nemcsak nagy elismerés volt akkor a 25 éves költős számára, hanem olyan felelősséggel is szembesítette, amelynek azóta minden nap a tudatában van.  Már kezdő költőként is feladatának tartotta, hogy szót emeljen az igazságtalanság ellen, és ez ma sem változott, valamint úgy véli, a versek segítenek élni. A költészetnek két célja: ébren tartani az igazságérzetet, és karban tartani az érzelmeket. Baranyi Ferenc több foglalkozásban is tevékenykedett: volt újságíró, televíziós főmunkatárs, és operákat is fordított. Ő vezette az Operabarátok magazinja című műsort. A zene szeretete gyermekkorából fakad, és bár kántor nem lett belőle, máig maghatározó életében a komolyzene. A sehonnai borbély címmel maga írt librettókat adott közre, 2016-ban pedig Az opera négy évszázada: Költők és komponisták című operatörténete jelent meg.

Kaiser László tizenévesen ismerte meg Baranyit és a Hugarovox könyvkiadó igazgatójaként több kötetét is megjelentette költőtársának. Ugyanakkor Kaiser verseit Baranyi Ferenc fordította olasz nyelvre. Kiemelte, hogy Baranyi Ferenc olyan élő klasszikus, aki visszaadja a munka becsületét. Kaiser Lászlónak 23 kötete jelent meg eddig, a versek mellett életinterjúkat, novellákat és esszéket is ír. Válogatott és új versei a legutóbbi könyvhétre jelentek meg Vándorok, vérebek és angyalok címmel.

Baranyi Ferenc terveiről elmondta, hogy a jövőre jelenik meg egy háromgenerációs kiadványa, amelyben az édesapja szülőföldjéről szóló szépirodalmi elbeszélései és az ő kisprózái, versei mellett fia, Baranyi Péter fotói kapnak helyet.

A beszélgetés után a vendégeknek is meglepetésként Gyóni Ilona és Borika a város 625. évfordulója alkalmából készített dokumentumfilmből mutatott részletet, melyben Baranyi Ferenc volt a moderátor. Dr. Czira Szabolcs polgármester úr személyesen nem tudott a rendezvényen megjelenni, de ajándékcsomaggal köszöntötte Baranyi Ferencet és jókívánságait küldte a Kossuth-díjas művésznek. A felolvasó ülés végén a szerzők dedikálták könyveiket. (O.B.)

Időpont: 
2018. október 12., péntek - 16:00